e-card


De e-card is de persoonlijke elektronische chipkaart van de Oostenrijkse sociaal verzekeringen (Sozialversicherung). Een van de dingen die hieronder vallen is de ziektekostenverzekering (Krankenversicherung).

Deze wettelijke ziektekostenverzekering verloopt via de werkgever (Arbeitgeber). Ben je zelfstandig ondernemer dan dien je een privé ziektekostenverzekering (Private Krankenversicherung) af te sluiten.

De werkgever registreert de werknemer waarna, bijvoorbeeld de Gebietskrankenkasse (GKK), de zogenaamde “e-card” per post verstuurt. Welke ziektekostenverzekering je krijgt aangeboden is dus afhankelijk van de werkgever.

Kinderen zijn automatisch meeverzekerd bij de ouders, maar je moet dit wel persoonlijk melden bij de betreffende zorgverzekering!

Enkele dagen later ontvangt ook het kind zijn eigen e-card per post. De ouders ontvangen dan, ook via de post, een schriftelijke bevestiging dat het kind meeverzekerd is.

Deze “mede-verzekeringsbevestiging” (Mitversicherungsbestätigung) is op zijn beurt weer vereist door de autoriteiten (Bezirkshauptmannschaft), als je je kind daar gaat registreren (zie post Aanmelden)

Benodigde documenten:

  • Geldig paspoort / identiteitsbewijs (Reisepass / Personalausweis)
  • Aanmeldformulier (Meldezettel)

Meer informatie is te vinden op:
https://www.sozialversicherung.at/
https://www.chipkarte.at/

Reageer op dit artikel

Jouw email adres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden hebben een *

%d Bloggern gefällt das: