Reizen in Corona-tijd

Op dit moment vragen veel mensen, afkomstig uit Nederland & Duitsland, zich af of en wanneer ze weer naar Oostenrijk kunnen reizen. Het is daarom belangrijk om te weten welke maatregelingen er in de aanpak van de verspreiding tegen het coronavirus zijn genomen.


Reiswaarschuwingen Oostenrijk voor Nederland en Duitsland

Het Oostenrijkse Federale Ministerie voor Europese en Internationale Zaken (Bundesministerium für Europäische und internationale Angelegenheiten) (BMEIA) heeft alle landen van de wereld in verschillende veiligheidsniveaus ingedeeld en heeft voor veel van deze landen reiswaarschuwingen afgegeven.

Het ministerie geeft informatie over deze waarschuwingen op haar website: https://www.bmeia.gv.at/reise-aufenthalt/reisewarnungen/
Hier staat alle actuele informatie over het betreffende land.

Actueel (stand per 05.05.20) is er een reiswaarschuwing voor heel Nederland, d.w.z. “veiligheidsniveau 6” van 6! Oostenrijkers die zich in het betreffende land bevinden, wordt geadviseerd het land te verlaten en terug te keren naar Oostenrijk. Momenteel geldt voor heel Duitsland (stand per 05.05.20) een “hoog veiligheidsrisico” (veiligheidsniveau 4) en is het niet aan te raden om naar dit land te reizen indien niet absoluut noodzakelijk.


Reiswaarschuwingen Nederland voor Oostenrijk

Op de website https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/oostenrijk/reizen/reisadvies laten de Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd (ambassades, consulaten en handelskantoren) weten dat reizen naar Oostenrijk alleen is toegestaan indien noodzakelijk. (Code oranje: alleen noodzakelijke reizen)


Toegang tot Oostenrijk

In maart 2020 zijn er grenscontroles ingevoerd aan de Oostenrijk-Duitse grens. Binnenkomst van Duitsland naar Oostenrijk is alleen toegestaan ​​bij bepaalde grensovergangen. Zoals op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Bundesministerium Inneres) https://bmi.gv.at/news_leichter_lesen/Grenzkontroll_Massnahmen_an_Oesterreichs_Grenzen.aspx vermeldt wordt, dienen personen, die vanuit buurlanden (bv. Duitsland) Oostenrijk in willen reizen een geldige doktersverklaring bij zich te hebben.

Deze verklaring moet een negatieve moleculair biologische test voor SARS-CoV-2 bevestigen. Het certificaat mag bij binnenkomst niet ouder zijn dan vier dagen. Personen die een dergelijk certificaat niet kunnen overleggen, wordt de toegang geweigerd.

U kunt het sjabloon van dit certificaat hier vinden: https://bmi.gv.at/bmi_documents/2453.pdf


Quarantaine Oostenrijk

Als u een hoofd- of secundaire woonplaats in Oostenrijk heeft, bent u verplicht om in 14-daagse huisquarantaine te gaan. Dit moet worden bevestigd door een handtekening op het document “Verklaring van binnenkomst en doorreis” (Erklärung zur Ein- und Durchreise). U moet hierop ook het adres van de thuisquarantaine aangeven!

Het vereiste document is te vinden op: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus—Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.html onder “Aktuelle Dokumente”. Als u een coronatest in quarantaine laat uitvoeren en deze blijkt negatief te zijn, kan de quarantaine beëindigd worden.


Oostenrijk verlaten, op doorreis door Duitsland

Als u op doorreis bent via Duitsland, moet u het Duits grondgebied via de kortste/snelste weg, richting eindbestemming weer verlaten. Er is geen quarantainevereiste voor mensen die alleen, via Duitsland, op doorreis zijn!
Bij overtreding van de gereglementeerde verplichtingen (bijv. niet de directe weg naar uw eindbestemming) kan een mogelijke boete tot € 10.000 worden opgelegd! Dit is te vinden op de website van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html


Overige Links

Bundesministerium Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentenschutz

Bundesministerium Inneres

Tiroler Tageszeitung

Land Tirol Corona kaart

Land Tirol

Coronavirus in Tirol: the most important questions and answers

AGES

Auswärtiges Amt Deutschland

Reageer op dit artikel

Jouw email adres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden hebben een *

%d Bloggern gefällt das: